Datum
Dinsdag 4 maart 2025
Locatie
Gardens Business Center Oudlaen | Utrecht
Prijs
€ 595.00 excl. BTW
Flexwerkers werken op tijdelijke basis of met een kortlopend contract. Dat betekent: geen vast dienstverband. Gemiddeld werkt 1 op de 4 werknemers als tijdelijke of flex-werker, zo’n 2.7 miljoen mensen in Nederland (exclusief ZZP’ers!).
Het lijkt een veilige en flexibele manier om mensen binnen te halen, maar ook tijdelijke werknemers kunnen ziek worden en ziek uit dienst gaan. Deze werknemers vallen niet onder de Wet verbetering Poortwachter, maar onder de Ziektewet, een totaal ander regime.
Weet jij als HR-professional of casemanager wat dat betekent? Zelfs als een flexwerker na één dag ziek uit dienst gaat, blijft de werkgever tot wel 12 jaar financieel verantwoordelijk. Eerst betaal je het loon door tot het einde dienstverband, daarna de premie of de ziektewetuitkering.
Maar ook als werknemers (alsmede flexwerkers) binnen 28 dagen na hun dienstverband ziek worden, blijven de kosten en risico’s bij de oude werkgever liggen. Dus ook als zij na ontslag ziek worden.
De meeste bedrijven onderschatten deze risico’s. Sommigen denken: het UWV of een derde partij regelt het wel. Maar, wie controleert de uitvoerder? Wie weet wat de gevolgen zijn van handelingen in de loondoorbetalingsperiode voor de latere ZW-uitkering? Kennis is niet alleen nodig voor de specialist die de uitvoering doet, maar ook voor jou als opdrachtgever.
Werkt jouw bedrijf met tijdelijke werknemers? Zorg dat je het hele plaatje bij ziekte kent en voorkom dure verrassingen en uitglijders.
Tijdens deze masterclass krijg je een praktisch overzicht van al je verplichtingen en risico’s bij zieke werknemers die buiten de Wet verbetering Poortwachter vallen.
09.30 Ontvangst
10.00 De Ziektewet (ZW) algemeen
• Wat is de ZW eigenlijk? Waarom en voor wie?
• Hoe ver gaat de ‘vangnetfunctie’?
• Waarom doet de ZW werkgevers zo’n pijn?
• Hoe pak je regie en beperk je de pijn?
11.15 Koffie
11.30 ZW-Casemanagement in de praktijk
• Hoe werkt de claimbeoordeling bij ZW?
• Het onderscheid no-risk en vangnet
• De ‘taal’ van het UWV
12.00 Bijzondere situaties bij de claimbeoordeling
• Arbeidsconflict?
• Deskundigenoordeel / second opinion?
• Meerdere werkgevers: wie is verantwoordelijk?
• Proefplaatsing
13.00 Lunch
14.00 De re-integratie van flexwerkers
• Hoe gaat het verder? Hoe blijf je in control?
• De eerstejaars Ziektewetbeoordeling (EZWB)
• En de Toetsing Verbeterde Belastbaarheid 2e jaar (TVB2)
15.00 Maatregelenbesluit
• Wat hangt er boven jouw (werkgevers) hoofd?
• Sancties, boetes, administratieve maatregelen
15.00 Thee
15.15 Recap en leren van ervaringen en valkuilen
16.30 Afsluiting
Datum
Dinsdag 4 maart 2025
Locatie
Gardens Business Centre Oudlaen
Oudlaan 4
3515 GA Utrecht
Investering & korting
De investering voor deze masterclass bedraagt € 595 (ex btw) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief documentatie & catering.
Algemene voorwaarden
Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u de bevestiging en factuur.
Wij verzoeken u de factuur binnen 30 dagen te voldoen.
Mocht u onverhoopt niet deel kunnen nemen aan de training dan behoudt u het recht om deel te nemen aan deze of een vergelijkbare training. Wilt u ons voor de datum van de training hiervan op de hoogte stellen?
Deze training is zowel op locatie als online. Als corona regelgeving een live bijeenkomst onmogelijk maakt, schakelen we uiteraard volledig over op online.
Kunnen wij u helpen met vragen over de inhoud van dit programma? Of heeft u nog andere vragen over de andere bijeenkomsten of opleidingen? Neem dan gerust contact op met: 06-37663274
Wendij Luijkman
Wendij is dé specialist op het gebied van de Ziektewet. Van 2002 tot 2016 is Wendij werkzaam geweest bij UWV. Door haar ervaring in diverse functies binnen de Ziektewet UWV heeft zij veel praktijkkennis opgedaan als uitvoerder van de Ziektewet. Wendij was betrokken bij de Ziektewetadministratie, Ziektewetclaimbeoordelingen, verzuimbegeleiding en re-integratiebegeleiding in de Ziektewet. Als mentor heeft zij intern bij UWV veel mensen opgeleid, trainingen en presentaties gegeven en was zij veelal betrokken bij werkgroepen om beleid te bepalen.
Sinds 2016 is Wendij werkzaam in de private sector en vervult zij de functie Casemanager ZW voor de eigenrisicodragers. Vanaf maart 2019 is zij werkzaam bij Advance BV als Inzetbaarheidsspecialist/Casemanager ZW.